Wortels oogsten en gebruiken

Om zeker te weten wanneer je wortels moet oogsten, kijk je best op de verpakking van de zaadjes. Als je, zoals ik, de verpakking kwijt bent, dan kan je enkel gokken of ze al klaar zijn voor de oogst.

Het oogsten

Voor het oogsten van wortels heb je enkel een riek nodig. Je plaatst die dichtbij de wortels die je wil oogsten en woelt dan de grond los door kleine hefboombeweging te maken. Je kan ze dan gemakkelijk uit de grond trekken aan hun loof. Als de wortels nog niet loskomen, herhaal je de vorige stappen.

Het was bij mijn erg spannend om te zien welke kleuren en vormen mijn wortels zouden hebben. Ik had een zakje met gemengd wortelzaad gebruikt en wist dus niet welke kleuren het goed zouden doen.

Verschillende gerechten

Wortels zijn volgens mij één van de groenten waarmee je het meest kan variëren. Afhankelijk van de soort eet ik ze graag koud, warm of in combinatie met andere groenten.

  • De verse wortels eet ik graag uit het vuistje met eventueel een lekkere dipsaus. Daarnaast gebruik ik ze ook om te raspen. Voor de paarse variant is dit ook de ideale bereidingswijze als je de kleur wil behouden. Deze verkleurt immers als je hem kookt.
  • Dikkere, verse wortels stoof ik graag. Stomen doe ik niet omdat ik daar niet het geschikte materiaal voor heb en bij koken gebruik je veel water waardoor de smaak deels verloren gaat. Bij het stoven gebruik je immers maar een kleine hoeveelheid vocht. Eventueel voeg ik op het laatste moment diepvrieserwtjes toe.
  • Alle andere wortels gebruik ik in combinatie met verschillende groenten voor het bereiden van verschillende gerechten. Zo verwerk ik ze graag in wokgerechten, soepen, spaghetti– en andere groentesauzen …

Zoals je wel kan merken is het één van mijn favoriete groenten en gebruik ik hem erg vaak in de keuken.

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.