Wortels en rode bieten uitdunnen

Mijn wortels en rode bieten had ik veel te dik gezaaid. In de post met de moestuintips beschreef ik dit al kort. Om ervoor te zorgen dat ik toch mooie groenten krijg, moest ik de huidige plantjes wel uitdunnen.

Wortels uitdunnen

De wortels zaaide ik in twee rijen van elk ongeveer 4 meter lang. Ik gebruikte een zakje van 300 zaden en nog een beetje van een zakje met 1000 zaden. Je hoeft geen genie te zijn om onmiddellijk te beseffen dat de zaden dus te dicht op elkaar werden gezaaid.

Toen er al wat groen te zien was, besliste ik om ervoor te zorgen dat er voldoende plaats tussen de plantjes kwam. Ik moest dus de wortels uitdunnen. Gelukkig heb ik van de wortelzaden de zakjes gespaard. Daarop was te vinden dat er ongeveer 3 tot 4 cm tussen elk zaadje zou moeten. Ik koos dus de plantjes eruit die het grootst waren en zorgde ervoor dat er voldoende afstand tussen die plantjes kwam.

Nu zien mijn rijen wortels er zo uit:

Rode bieten uitdunnen

Bij de rode bieten had ik al iets beter nagedacht en had ik de zaden al iets meer verspreid. Toch liet ik ertussen telkens onvoldoende afstand. Ik wist ook niet dat één ‘klompje’ eigenlijk een zaadbundeltje was.

Ook hier verwijderde ik de overtollige plantjes zodat er ongeveer 5 cm tussen elk plantje kwam. Nadat ik de rode bieten had uitgedund, zijn de plantjes meer gegroeid dan ervoor, al kan dat ook te maken hebben met het weer natuurlijk.

Hopelijk zal het uitdunnen mijn wortel- en rode bietenoogst goed doen.

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.