Voorzaaien in maart

Terwijl mijn dochter aan het genezen was van de windpokken, wou ik gebruikmaken van het droge weer om te starten met het voorzaaien van verschillende groenten.

Verschillende groenten

Zoals je kon lezen, ben ik van plan om veel soorten groenten te plaatsen in mijn moestuin. De groenten die ik nu al voorzaaide, zijn:

  • courgette: deze zaaide ik vorig jaar al en toen kon ik de meeste zaden laten uitgroeien tot een plant. Ik hoop op een gelijkaardig resultaat voor dit jaar.
  • paprika: ook deze kon ik vorig jaar goed laten uitgroeien tot een plant. Het is mijn voornemen om ze nu sneller in de volle grond te planten.
  • sla: ik had nog erg veel slazaad over van vorig jaar. Ik vind het ook leuk en lekker om sla te eten en te kweken. Het is volgens mij ook een leuke groente om mensen te geven als cadeautje als je er te veel hebt gekweekt.
  • knolselder: het is de eerste keer dat ik knolselder zaai. Het verwonderde mij dat de zaden zo klein waren. Omdat de knol redelijk groot kan worden, had ik verwacht dat de zaden dus relatief groot zouden zijn. Een verkeerde inschatting van mijn kant dus.
  • meloen: het kweken van meloenen lijkt me de grootste uitdaging. Het is een groente die normaal niet in deze streken voorkomt, dus vandaar dat ik vrees dat het niet zo eenvoudig zal zijn om mooie meloenen te kweken.
  • tomaten: vorig jaar kocht ik verschillende planten. Nu kocht ik zaden van twee variĆ«teiten om ze van nul te kweken. Zeker de peervormige aperitieftomaat kocht ik vorig jaar op een geĆ«nte stam. Het wordt dus spannend hoe de plant zal groeien op zijn originele stam. Ik kocht ook de variant black cherry. Hoe de tomaat zal smaken (als deze wil groeien uiteraard) is nog een raadsel.

3 dingen die ik anders deed dit jaar

  1. Bij het voorzaaien stak ik in elk potje een label met de groente die ik erin had gezaaid. Nu weet ik beter hoeveel en wat ik zaaide. Ik maakte gebruik van een iets dikker karton, maar dat was niet zo’n goede zet, want door het water wordt de tekst minder goed leesbaar. Volgende keer zal ik kleine plastieken of houten labeltjes gebruiken.
  2. Ik zaaide minder van de zelfde soort dit jaar. Vorig jaar zaaide ik bv. 10 courgettes wat er toen voor zorgde dat ik te veel courgetteplanten had. Nu heb ik maximaal 3 potjes met dezelfde groente voorgezaaid.
  3. Het voorzaaien gebeurde nu in grotere potten. Ik recupereerde de potjes van de jaarlijkse bloemen die ik vorig jaar in mei kocht. Het lijkt me ook beter dat ze iets groter zijn, want vorig jaar wachtte ik te lang om mijn paprikaplanten in de grond uit te planten omdat ik dacht dat ze nog iets groter en sterker zouden worden in het rolletje dat ik gebruikte om voor te zaaien.

 

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.