Vlinders naar de tuin lokken

Niet alleen bijen, maar ook vlinders zijn welkom in mijn tuin. Eerst en vooral zijn ze mooi om naar te kijken. Daarnaast zijn ze ook erg behulpzaam: net als bijen zorgen ook zij voor de bestuiving van bloemen en planten.

Vlinders aantrekken

Vlambloem of Phlox


De vlambloem is een bodembedekker met veel bloemen met een contrasterend hart. Er bestaan wel 70 verschillende soorten van. De bloemen bloeien voornamelijk in de zomer en in de herfst.

Vlinderstruik

De naam van de plant geeft veel weg. Voornamelijk dagvlinders smullen graag van deze plant. Ze wordt enkel gebruikt als voedingsbron, dus rupsen zal je er niet op terugvinden. Het is best om de plant twee maal per jaar te snoeien voor meer bloemvorming.

Planten waar iedereen van houdt

De volgende planten trekken niet alleen vlinders maar ook bijen aan. Daarenboven worden ze ook in de keuken gebruikt.

Blauwe bes

Sinds kort kan ik de blauwe bes echt appreciëren. Het is ook een hip fruit, want je ziet het vaak terugkomen bij een ontbijt met yoghurt en muesli. Vers uit de tuin geplukt opeten zonder toevoeging van andere ingrediënten heeft wel mijn absolute voorkeur.

Framboos

De framboos is een veelzijdige bes. Je kan ze lekker vers eten, gebruiken om taarten mee te decoreren, confituur van maken … Ik vind het altijd fijn om ze, net als vingerhoedjes, op al mijn te zetten en daarna één voor één op te eten.

Lavendel

Lavendel zorgt niet alleen voor een lekkere geur als je er langs loopt. Het wordt in beperkte mate in de keuken gebruikt en heeft vele toepassingen als geurverstrekker. Bij ons is er steeds veel bedrijvigheid van hommels, bijen en vlinder rond onze lavendelstruiken.

Munt

Munt is een kruid dat je in veel gerechten kan gebruiken en waar je ook lekkere thee mee kan zetten. De plant is een woekeraar, dus is snoeien een must. Als je vlinders en bijen van de bloemen wil laten smullen, wacht je dus best met het snoeien tot na de bloei van de bloemetjes.

Ribes

Er zijn veel soorten ribes. In deze contreien vindt je voornamelijk de (witte of rode) aalbes, kruisbes en zwarte bes in de tuinen. Het zijn lekkere bessen om zo op te eten, confituur van te maken …

 

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.