Tomaten oogsten en gebruiken

Ik kan al enkele weken genieten van lekkere tomaten uit de serre. Alle vier de tomatenplanten doen het erg goed. Mijn dochter vindt het erg leuk om samen met mij de tomaten te oogsten.

De gele, peervormige tomaten en de kleine trostomaten gebruik ik voornamelijk als snoeptomaten. Tomaten zijn erg gemakkelijk om te gebruiken in de keuken. Je kan ze gebruiken om saus mee te maken, als bijgerecht of als voor- of hoofdgerecht.

Bijgerecht: tomaten in vinaigrette

Dit bijgerecht combineer ik steeds met andere dingen. Het past volgens mij bijvoorbeeld goed bij gebakken aardappelen en worst.

Ingrediƫnten

Voor 4 personen

  • 4 grote tomaten of 500 gram kerstomaten
  • 1 sjalot
  • 9 soeplepels olijfolie
  • 4 soeplepels balsamicoazijn
  • peper en zout
  • eventueel wat bieslook of peterselie

Bereiding

  • Snij de kerstomaten in 2 of 4 (afhankelijk van de grootte van de tomaatjes) of snij de grote tomaten in 8 stukken.
  • Snijdt de sjalot fijn.
  • Doe de tomaten en sjalot in een kom en doe er peper en zout op.
  • Doe er de olie en de balsamicoazijn bij en meng alles onder elkaar.
  • Optioneel: Snij de groene kruiden fijn en strooi ze over de tomatenmengeling

Voor- of hoofdgerecht: tomaat en mozzarella

Ik eet tomaat en mozzarella graag als hoofdgerecht op een warme zomerdag. Door de grootte van portie aan te passen, kan je natuurlijk kiezen of je er een voor- of hoofdgerecht van maakt.

Ingrediƫnten

Als hoofdgerecht voor 1 persoon:

  • 2 grote tomaten
  • 150 gram mozzarella
  • basilicum
  • olijfolie
  • balsamicoazijn
  • peper en zout

Bereiding

  • Snij de tomaten in plakjes.
  • Doe hetzelfde met de mozzarella.
  • Scheur de basilicum fijn of snij het fijn met een mes.
  • Leg dakpansgewijs afwisselend een schijf tomaat en een schijf mozzarella op elkaar.
  • Strooi op elke snede mozzarella wat peper en zout.
  • Sprenkel wat olijfolie en balsamicoazijn over de tomaten en mozzarella. Daarbij zorg je ervoor dat je ongeveer 2/3 olie en 1/3 azijn gebruikt.
  • Strooi er de gescheurde blaadjes balsamico over.

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.