rode kool oogsten en gebruiken

Vorig jaar had ik verschillende soorten kolen geplant, maar werden die allen in een mum van tijd opgegeten door beestjes. Ik had dus niet veel zin om er dit jaar veel moeite in te steken. Om die reden plantte ik slechts twee plantjes rode kool. Ik liet hen gewoon hun gang gaan zonder er speciale aandacht aan te geven.

Het oogsten

Bij het oogsten merkte ik dat er verschillende soorten slakken smulden van de kool. Ik sneed bij het grootste exemplaar de bladeren weg die al erg waren aangevreten en sneed dan hem dan los. Hieronder zie je het resultaat.

Bij de kleinere rode kool sneed ik een aantal verlepte buitenbladeren af, haalde ik een aantal grote slakken weg en liet hem verder in de moestuin staan. Op die manier kreeg hij nog de kans om iets groter te worden.

Rode kool klaarmaken

Ik kies er steeds voor om rode kool te stoven. Daarbij gebruik ik het recept uit Ons Kookboek van de KVLV als basis.

Ingrediƫnten

 • 1 rode kool
 • 2 grote uien
 • ongeveer 1kg zoete appelen
 • 50 gram boter
 • 3 eetlepels azijn
 • 15 cl water
 • peper en zout

Bereiding

 • Verwijder de buitenste bladeren.
 • Snijd de kool fijn.
 • Spoel en laat uitlekken.
 • Snijd de ajuin in grove stukken.
 • Stoof deze aan in de gesmolten boter.
 • Voeg daarna de uitgelekte rode kool toe.
 • Doe de azijn en het water erbij. Eventueel kan je al een eerste keer kruiden.
 • Laat alles 30 minuten op een zacht vuur stoven.
 • Schil de appelen en verwijder het klokhuis.
 • Doe ze bij de rode kool.
 • Laat alles nog 1 tot 2 uur stoven met het deksel op de pot tot alles zacht is.
 • Kijk en roer regelmatig in de pot. Indien er te weinig vocht is, voeg dan nog een beetje water toe. Als er te veel vocht is, haal dan het laatste halfuur het deksel van de pot. Blijft er teveel vocht, dik de rode kool dan in met aardappelbloem.
Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.