Recepten met courgettes: spaghettisaus en courgetti

Mijn courgetteplanten zorgen voor meer groenten dan ik kan verwerken. Vaak moet ik de courgettes uitdelen aan vrienden en familie. Om de courgettes niet beu te worden, probeer ik ze op verschillende manieren te gebruiken in gerechten.

Spaghettisaus

Mensen die niet zo graag courgettes lusten, vinden deze spaghettisaus wel lekker omdat de courgettes er minder of niet in opvallen.

Ingrediënten

Goed voor ongeveer 10 personen.

  • 2 paprika’s
  • 3 grote wortelen
  • 1 courgette
  • 2 middelgrote uien
  • 250 gram champignons
  • 1 blik van 400 gram tomatenblokjes
  • 140 gram tomatenconcentraat
  • melk
  • ketchup
  • 1 kg gemengd gehakt
  • mediterraanse kruiden
  • peper  en zout
  • eventueel cayennepeper en pilli pilli
  • eventueel een chilipeper
  • Olijfolie

Bereiding

  • Schil de wortels en haal de schil van de uien.
  • Snij de uien in twee en daarna ringen.
  • Halveer de paprika en verwijder de zaden.
  • Alle groenten snij je in ongeveer gelijke brunoise (blokjes), behalve de champignons, die snij je in plakjes.
  • Doe olijfolie in een grote pot en voeg er de groenten aan toe. Begin met de hardste groenten en wacht telkens enkele minuten voor je een nieuwe groente toevoegt.
  • Neem een pan en doe er olijfolie in om het gehakt in de bakken.
  • Nadat het gehakt gebakken is, voeg je het toe aan de groenten.
  • Voeg het tomatenconcentraat, en de tomatenblokjes toe.
  • Doe de melk in je blik van de tomatenblokjes, schud er zachtjes mee (zo komen de restjes van de tomatenblokjes ook in de saus) en voeg toe aan de pot.
  • Kruid naar wens met peper, zout, mediterraanse kruiden en eventueel cayennepeper en pilli pilli.
  • Laat de saus minstens een halfuur sudderen op een laag vuurtje.

Tip: De dag erna smaakt de saus eigenlijk het best!

Courgetti met worst en groenten

Zoals ik al schreef, is courgetti een hippe manier om courgettes te verwerken. Het is vooral geliefd door mensen die (tijdelijk) geen pasta, aardappelen of andere koolhydraten eten.

Ingrediënten

Goed voor 4 personen

  • 4 courgettes
  • 2 ui
  • 2 paprika’s
  • 5 of 6 wortelen
  • 4 worsten
  • vetstof
  • een scheut water (ongeveer 10-20 ml)

Bereiding

  • Schil de wortels en haal de schil van de uien.
  • Snij de uien in twee en daarna ringen.
  • De wortels snij je in brunoise (blokjes).
  • Halveer de paprika en verwijder de zaden.
  • Snij de paprika daarna ook in brunoise.
  • Doe vetstof in een kookpot en voeg de ui en wortels toe als de pot warm heeft.
  • Voeg de paprikablokjes na een paar minuten toe.
  • Na een paar minuten voeg je een scheut water toe en plaats het deksel op de pot. Laat stoven tot het gaar is.
  • Bak de worsten in een beetje vetstof.
  • Gebruik een groentespiraal om de courgettes te snijden.
  • Bak de courgetti in een beetje vetstof tot alles gaar is.

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.