Moestuin bemesten en spitten

We hebben deze maand nog niet veel droge, zonnige dagen gehad. Deze week maakte ik gebruik van die ene zonnige dag om de moestuin voor te bereiden voor het zaaien.

Bemesten

Er zijn veel mogelijkheden om je moestuin te bemesten. Je kan kiezen uit organische meststoffen, kunstmeststoffen en een combinatie van beide. Aangezien het mijn voorkeur draagt om op een biologische manier te werken, opteer ik voor organische meststoffen. Binnen deze soort heb je ook nog verschillende mogelijkheden, want deze meststoffen kunnen zowel plantaardige als dierlijke oorsprong hebben. Vorig jaar koos ik voor gedroogde koemest, wat als voordeel heeft dat het weinig arbeidsintensief is om dit in de grond te verwerken. Dit jaar kreeg ik de kans om stalmest te gebruiken. Naar het schijnt (ik ben immers geen expert) zou deze mest rijker zijn dan gedroogde mest. Ik liet de stalmest wel enkele weken verspreid liggen voordat ik de grond spitte.

Spitten

Er zijn verschillende visies i.v.m. het spitten van een moestuin. Bij mij was de keuze snel gemaakt. Om ervoor te zorgen dat de meststoffen onder de grond kwamen en om mijn lichaam niet te veel te belasten, koos ik ervoor om één spade diep te spitten.

Toen ik startte, merkte ik dat ik niet efficiënt werkte. Ik probeerde om de grond om te draaien en zo dus de mest onder de grond te krijgen. In de serre lukte dit relatief goed, maar het was erg intensief om te doen.
Op advies veranderde ik mijn werkwijze voor de moestuin. Ik maakte eerst een sleuf en draaide dan de aarde van de ‘rij’ ernaast in deze sleuf. Deze manier werkte erg goed voor de moestuin. De mest kwam steeds onder te liggen.

Na het spitten was de grond erg oneffen. Om ervoor te zorgen dat de grond min of meer effen werd, gebruikte ik de hark met het onderstaande als resultaat.

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.