Meer plantenvariatie zorgt voor meer bijen in de tuin

Zoals ik al schreef, werd een deel van de tuin onder handen genomen en heraangelegd. Ik wou meer variatie aan planten niet alleen omdat het interessanter is om naar te kijken, maar ook omdat er zo meer fauna wordt gestimuleerd in mijn tuin. Voor mij is het belangrijk dat vlinders en bijen meer kansen krijgen zodat zij op hun beurt ervoor kunnen zorgen dat mijn moestuin (en uiteraard ook mijn andere planten) voldoende wordt bestoven. Zo maken mijn planten meer kansen om te groeien, te vermeerderen …

Hieronder vinden jullie de planten die nu in mijn tuin te vinden zijn die bijen behagen.

Appelaar

Vorig jaar plantte ik al twee appelbomen in de tuin. Ook de terrasappelboom werd in de vaste grond geplant. Voor de oudere soorten heb je een bestuiver nodig om de bloesems te bevruchten, anders heb je geen appels.

IJzerhard


Aan het terras staat telkens één plant ijzerhard in de zomer. Het is een bloem die je in niet veel tuinen terugvindt. Het zou zichzelf moeten uitzaaien, maar voorlopig is dat bij mij nog niet het geval.

Hyacint en boshyacint

Ik plantte de uitgebloeide bollen van hyacinthen in de tuin. Het plan is om ook boshyacinthen van mijn ouders in onze tuin te plaatsen. Dit is een werkje voor deze lente. Nu is het immers zoeken naar een speld in een hooiberg naar de knollen.

Kerselaar

Eigenlijk weet ik niet of ik een kersen- of kriekenboom heb staan in de tuin. We hebben er nog nooit van kunnen eten hoewel het er veelbelovend uitzag. Telkens als de kersen of krieken een beetje rijp worden, zijn de vogels ermee weg.

Klimroos

Voorlopig heb ik twee klimrozen staan: één aan elke kant van de pergola. Daarnaast heb ik ook drie gewone rozen staan. Deze worden ook door de bijen gesmaakt.
Het is de bedoeling dat er bij de verdere heraanleg van de tuin nog meer soorten rozen te planten.

Lijsterbes


Bij de aankoop van het huis stond al een jonge lijsterbes in de tuin. Deze boom is niet alleen interessant voor bijen. Ook vogels houden van deze boom. Logisch, met zo’n naam.

Marjolein

Eén van de kruiden die het erg goed doet in de moestuin, is marjolein. Het is een plant die je best regelmatig snoeit, want ze heeft de neiging om snel uit te breiden. Door ze te snoeien blijft de plant er jong en fris uitzien.

Rozemarijn

Rozemarijn is één van mijn lievelingskruiden in de keuken. Het is nog zo’n kruid dat je best regelmatig snoeit, want het kan tot wel 2m hoog worden. Als je de bijen een plezier wil doen, wacht je best met het snoeien totdat de bloemen zijn uitgebloeid.

Skimmia japonica

Deze plant bestaat in verschillende kleuren. Ik koos voor de variatie ‘Rubella’ omdat de rode kleur een mooi accent is in de tuin in de winter. Om bessen te krijgen op een vrouwelijke skimmia heb je zowel een mannelijke (bv. Rubella) als vrouwelijke plant (bv. Kew White) nodig.

Struikheide

Dit stond ook al in de tuin toen we hier kwamen wonen. Het is niet direct mijn favoriete plant, maar het zorgt wel voor een spatje kleur in de winter.

 

Tijm

Nog één van mijn favoriete kruiden om te gebruiken tijdens het koken. Ik vind het fijn om de plant na de bloei te snoeien. Op die manier heb je minder houterige deeltjes.

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.