Kippen in de serre als schoonmakers

In de serre had ik erg veel gehoornde klaverzuring staan. Het is een eetbare plant, maar wordt door velen gezien als onkruid. Ook ik heb het liever niet in de tuin. Het is een vervelende plant om met de hand te verwijderen en ik kies liefst niet voor herbiciden, zeker niet in de moestuin.

Kippen als schoonmakers

Via via kreeg ik de tip om mijn kippen in te zetten als schoonmakers in de serre. Zelf durf ik ze niet goed vastpakken, dus schakelde ik daarvoor mijn man in. Ze werden in de serre geplaatst met eten en drinken, want ik wilde ze er een paar dagen in laten lopen.

Na één dag zag ik dat het meeste van de gehoornde klaverzuring mooi was losgewroet door de kippen. Enkele dagen later werden ze terug in hun kippenren geplaatst omdat het onkruid helemaal weg was.

Tip voor een volgende keer

Ik had eigenlijk niet goed nagedacht toen ik de kippen in de serre plaatste. Zoals je hierboven kon lezen en ook op de foto kan zien, plaatste ik ook eten in de serre. Ik wou ervoor zorgen dat ze zeker voldoende konden eten. Het nadeel is dat kippenvoer bestaat uit granen. Enkele dagen nadat mijn kippen het onkruid hadden verwijderd, verschenen er kleine graanplantjes op de plaats waar het eten van de kippen had gestaan. Volgende keer laat ik de kippen best maar één dag in de serre en geef ik hen geen granen zodat ik achteraf geen extra werk heb.

Gelukkig zal ik binnenkort de serre omspitten om hem klaar te maken voor een nieuw moestuinjaar. Het is dus niet zo dringend om alle graanplantjes met de hand te verwijderen. Bij het omspitten zullen ze gemakkelijk loskomen en/of onder de grond verdwijnen.

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.