in volle grond zaaien in maart

In de maand maart was het behoorlijk nat en koud. Toch zaaide ik al ajuin en plantte ik knoflook in de volle grond.

Knoflook planten

Bij het kiezen van de soort knoflook die ik wilde planten, pikte ik Clédor eruit. Ook hier liet ik me overtuigen door de omschrijving van het plantgoed: De lookbollen hebben blijkbaar een lichtroze toets. Omdat ik nog nooit knoflook plantte, weet ik ook niet of ik het op een correcte wijze deed. De toekomst zal het me leren.

ajuinen en sjalot zaaien

Ik zaaide sjalotten en twee soorten ajuinen omdat ik graag varieer naar gelang het gerecht dat ik klaarmaak. Ik hou van sjalotten in een salade. Ajuinen vind ik lekkerder als ze gebakken zijn. De variatie in kleur bij de ajuinen zorgt er, volgens mij voor, dat een gerecht er interessanter uitziet. De rode ajuinen gebruik ik ook in salades. Eigenlijk vind ik het leuk om te kunnen kiezen bij het maken van een salade waarin ik zin heb: sjalot of rode ajuin.

In plaats van het zaaien van de ajuinen en sjalotten, had ik ook voor plantgoed kunnen kiezen. Omdat ik denk dat ik niet zoveel werk zal hebben aan het kweken van de ajuinen en sjalotten én omdat het iets goedkoper is om zaden te kopen, zaaide ik ze dus zelf. Als het mislukt, zal ik volgend jaar of misschien al dit jaar toch plantgoed kopen en planten.

Wortels zaaien

Net als vorig jaar koos ik ervoor om een zakje gemengde wortelzaden te kopen. Ik was erg tevreden over de opbrengst en vond ze erg lekker. Door de verschillende kleuren vond ik ze ook fijn om te gebruiken in verschillende soorten gerechten. Dit jaar plaatste ik ze dichtbij de serre om aan wisselteelt te doen.

Resultaat

  • Naast de serre zaaide ik drie rijen wortels. Hierbij hield ik rekening met de zaaiafstand. Dit jaar zaaide ik zuiniger en dus correcter dan vorig jaar.
  • De gele ajuin deelt het gangpad met de wortelen. Ik zaaide maar een halve rij omdat ik twee soorten ajuin zaai en omdat ik graag verschillende soorten groenten in mijn moestuin wil zaaien en planten.
  • Links van de gele ajuinen zaaide ik eerst de rode ajuinen en daarna de sjalotten. Net zoals bij de gele ajuin, zaaide ik steeds een halve rij.
  • Uiterst links op dat zaaibed plantte ik de teentjes knoflook. In tegenstelling tot de andere groenten, maakte ik hiervoor putjes in de grond per knoflookteen i.p.v. een geul van 2 cm diep te maken.

 

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.