Een deel van de tuin heraanleggen

Toen we onze woning kochten in 2015, was de tuin behoorlijk verwilderd. Het was ook snel duidelijk dat er weinig variatie aan planten stond. Zo was er één soort struik wel elf keer terug te vinden in de gehele tuin. Nog voor we aan de verbouwingen van ons huis startten, snoeiden we eerst alle planten heel erg in zodat de tuin overzichtelijker werd. Daarna gaven we de tuin twee jaar de tijd om terug te groeien en bloeien. Ondertussen hield ik in het oog welke planten ik al dan niet wilde houden zodat ik goed voorbereid was voor de heraanleg van de tuin.

De tuin zoals hij eruit zag toen we het huis kochten

Fruittuin aanleggen

Aan de kant van de buren lag er enkel gras toen wij het huis kochten. Vorig jaar plantten we er al twee appelbomen en een perenboom. Aan die kant ligt ook onze moestuin. Voor ik kon starten met het planten van verschillende bessenstruiken moest ik de grond voorbereiden. Omdat ik op een ecologische wijze voor de tuin wil zorgen, moest ik dus 9m³ gras omspitten. Dat was een behoorlijk lastige karwei.

9m³ omspitten en klaarmaken om te planten

We hadden op een verloren plaats in de tuin onze terrasappelboom, die we al hadden in ons appartement, geplant. Deze verplaatsten we zodat hij bij de andere fruitbomen kwam te staan.
Ik wil veel variatie aan bessen omdat ik verschillende soorten lust en omdat het fijn is om af te wisselen. Ik kocht dus blauwe bessen, rode jeneverbessen, frambozen, braambessen en bosaardbeien. Van elke soort kocht ik meerdere planten. Om de oogst een beetje te kunnen spreiden, koos ik telkens een vroeg en late bloeier. Voor de frambozen en braambessen maakten we een constructie met houten palen en draad zodat ik ze kan leiden.

Romantische hoek aanleggen

Stelselmatig waren we al bezig om het deel van de tuin dat aan een kruispunt grenst, op te ruimen. Zoals je kan zien op de eerste foto stond het volledige stuk vol met struiken en klimop. Nu beslisten we om dat deel van de tuin volledig te strippen met uitzondering van twee bomen. Hieronder het kale resultaat.

Daarna was het tijd om te planten. Doordat er onder de laag gehakseld hout een onkruiddoek ligt, kostte het redelijk wat inspanningen om alles mooi in de grond te krijgen. Ook de resten van wortels van struiken, bomen … bemoeilijkten het werk. We slaagden erin om alles te planten voor het donker werd. Nu moeten we wachten tot de zomer om te zien of alle bloemen en planten willen groeien.

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.