Courgettes oogsten en gebruiken

De courgetteplanten in de moestuin hebben een mooie grootte. Sinds een maand staan er mooie, gele bloemen op de planten. Vorige week kon ik voor de eerste courgettes oogsten.

Courgettes oogsten

Je kan kiezen om ofwel de courgettebloem ofwel de courgette zelf te oogsten. Bij het oogsten van de courgettebloem moet je niet alleen de bloem maar ook de minicourgette die eraan groeit afsnijden. Wil je enkel courgettes dan wacht je tot ze de gewenste grootte hebben en snijd je ze dicht bij de plant af.

Courgettes gebruiken in gerechten

De courgette is een gemakkelijke groente om te gebruiken in allerlei gerechten. Thuis gebruik ik het heel vaak in de groentepap van mijn dochter. Ook in de spaghettisaus gaat er steevast een courgette. Tegenwoordig is het hip om er courgetti van te maken als vervanging van pasta.

Groentepap met courgette

Mijn dochter houdt van courgetten. Ik gebruik de groente dan ook in verschillende groentepapjes. Bij het maken van groentepap voor mijn dochter weeg ik zelden iets af, maar ga ik af op mijn gezond verstand. Steeds zorg ik ervoor dat de hoeveelheid groenten ongeveer dubbel zo groot is als de hoeveelheid vlees en aardappelen samen. Ik maak meestal een grote pot eten klaar die ik dan verdeel in porties van 200 à 250 gram om die dan in de diepvries te bewaren. Op die manier kan ik veel verse voeding geven zonder dat ik elke dag groentepap moet maken.

Ingrediënten

Goed voor 4 porties van 200 à 250 gram:

 • 2 of 3 courgettes (afhankelijk van de grootte)
 • 6 afgestreken soeplepels Griekse pasta
 • 120 gram zalm
 • 3 lepels olie (olijfolie, arachideolie …)

Bereiding

 • Vul de pot voor 1/3 met water en zet het op een hoog vuur.
 • Snij de courgette in stukken. (De grootte van de stukken bepaalt hoe snel de groente gaar is.)
 • Doe de pasta in het kokende water. Volg de timing zoals die aangegeven staat op de verpakking (in mijn geval 15 minuten).
 • Voeg na 5 minuten de courgettestukken en de zalm toe. Plaats het deksel op de pot.
 • Giet na 10 minuten het teveel aan water weg.
 • Voeg de olie toe en mix of pureer de groentepap. (Mijn dochter is niet zo’n fan van stukjes, dus zorg ik ervoor dat er weinig grote stukken inzitten.)
 • Verdeel de groentepap in porties.

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.