De coloradokever op aubergines

Toen mijn aubergineplant goed aan het groeien was, merkte ik op dat deze vol zat met kleine kevertjes. De eerste keer had ik niet goed gekeken en dacht ik dat het lieveheersbeestjes waren. De dag erna zag ik dat een deel van de bladeren van de aubergineplant aangevreten waren.
Via google kwam ik te weten dat het om de coloradokever ging.

Wat is een coloradokever?

De coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) wordt ongeveer 1cm groot, is afkomstig uit Noord-Amerika en lijkt erg op een lieveheersbeestje. De coloradokever is geel tot geeloranje van kleur aan de bovenzijde en heeft altijd strepen in plaats van vlekken. De kever is voornamelijk bekend als een belangrijke plaag voor de aardappelplant, met name de larven ervan eten erg veel en kunnen aardappelvelden geheel ontbladeren.
De vrouwtjes leggen erg veel eitjes en de larven zijn giftig, zodat ze weinig vijanden hebben. In Europa komen zelfs helemaal geen natuurlijke vijanden voor, zodat de kevers zich zeer snel kunnen voortplanten. Alle pogingen om natuurlijke vijanden hier te introduceren, zijn mislukt.

De coloradokever ecologisch bestrijden

Aangezien ik liefst zo ecologisch mogelijk probeer te tuinieren, ging ik op zoek naar zo natuurlijk mogelijke bestrijdingsmiddelen. Zoals hierboven al te lezen is, bestaat er geen natuurlijke vijand in onze streken die ik kon inzetten. Er zijn twee manieren die mij wel aanspraken.

De eerste manier is behoorlijk arbeidsintensief. Inspecteer regelmatig de bladeren van het getroffen gewas. Haal dan handmatig de coloradokevers van de bladeren. Je kan deze dan verdrinken, pletten of verbranden. Ook de eitjes van de kever, die aan de onderkant van de bladeren hangen, knijp je best plat zodat er zich geen nieuwe kevers kunnen vormen.

Bij de tweede manier besproei je de plant met ecologisch insectenmiddel. Het product Conserve® van Edialux werd mij aangeraden. (Je kan het insecticide trouwens tegen verschillende belagers inzetten.) Ik koos voor deze optie en was erg tevreden met het resultaat. Na één keer sproeien met het product stierven de coloradokevers erg snel. In minder dan een week was mijn aubergineplant kevervrij.

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.