Aardbeienplanten vermeerderen

Om een grote aardbeienoogst te hebben, moet je regelmatig de uitlopers verwijderen. Als je dit niet doet, steekt de plant zijn energie vooral daarin in plaats van in het produceren van lekkere vruchten. De uitlopers hoef je niet weg te gooien, want dat zijn eigenlijk nieuwe aardbeienplantjes. Zo kan je dus gemakkelijk de aardbeienplanten vermeerderen.

5 stappen om aardbeien te stekken

Aardbeienplanten vermeerderen wordt ook wel stekken genoemd. Dit komt doordat je aardbeien niet zaait, maar de uitlopers uitplant. Hieronder de stappen die ik uitvoerde om mijn aardbeienplanten te vermeerderen.

  1. Knip de uitlopers van de moederplant. Dit mag redelijk dicht bij de plant zijn.
  2. Knip de stengels af tot ongeveer 4 cm bij de blaadjes op de uitloper.
  3. Vul potjes met potgrond. Ik bewaarde de potjes van mijn jaarlijkse bloemen, daardoor moest ik geen nieuwe potjes kopen.
  4. Plaats het nieuwe aardbeienplantje in het potje. Zorg ervoor dat de stengels volledig in en de blaadjes volledig boven de aarde zitten. Voeg eventueel nog wat aarde toe.
  5. Geef voldoende water. Doe dit minstens één keer per dag bij erg warm weer.

(Voor we foto’s probeerden te nemen, was mijn dochter al de hele tijd flink met haar gietertje aan het spelen. Eenmaal ze de aardbeienplanten mocht begieten terwijl we haar fotografeerden, had ze er geen zin meer in.)

Als de nieuwe aardbeienplanten sterk genoeg zijn, zal ik er waarschijnlijk een aantal in een derde hangpot plaatsen. De overige zal ik waarschijnlijk aan vrienden en familie cadeau doen.

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.