aardappelen oogsten

Zoals ik al schreef, was ik eigenlijk niet van plan om aardappelen te planten. Met krielaardappelen die al scheuten hadden gekregen in mijn keukenkast, zorgde ik voor aardappelen in de moestuin.

De planten boven de grond zagen er erg gezond uit, dus ik hoopte op een mooie oogst. Natuurlijk ken je het resultaat pas als je in de grond begint te zoeken.

De aardappelen uit de grond halen

Op het moment dat de struikjes begonnen te verdorren, oogstte ik alles. Ik had ervoor kunnen kiezen om een deel in de grond te laten zitten. Zo lang er geen knaagdieren in de moestuin zitten, kan je de aardappelen lang onder de grond laten zitten. Mijn keuze om alles te oogsten had als basis dat ik het onkruid niet meer kon verwijderen tussen de aardappelplanten en de andere groenten.

Het oogsten zelf is relatief eenvoudig. Op een zonnige dag woel je met de riek de grond omhoog en dan raap je alle aardappelen op. Daarna kan je ze sorteren. De kleinste gaf ik aan de kippen, de grotere legde ik een houten bakje om ze te kunnen bewaren. De exemplaren waar er schimmel of veel groene plekken op te vinden waren, gaf ik ook nog aan de kippen. Op die manier hield ik enkel de beste stuks over om te gebruiken in verschillende gerechten.

Blik naar de toekomst

Ondanks dat ik erg tevreden ben over het resultaat van de aardappeloogst, denk ik niet dat ik in de nabije toekomst terug aardappelen plant. In mijn kleine moestuin nemen aardappelplanten te veel plaats in, vind ik. Mijn voorkeur gaat ernaar om in de plaats te kiezen voor groenten die we vaker eten en/of die we lekkerder vinden.

Als ik dan toch aardappelen zou planten, zou ik voor een bloemige variƫteit kiezen omdat wij heel graag puree eten. Nu wist ik niet welke soort aardappelen ik plantte en het bleek helaas om een vastkokende soort te gaan.

Deel deze blogpost:

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.